dinsdag 13 juli 2010

Variabele of vaste rentevoet?

dinsdag 13 juli 2010
variabele vaste rentevoet
Het bouwen van een woning is ongetwijfeld één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Om uw droomhuis te bouwen, zult u waarschijnlijk een woonkrediet nodig hebben. Dit artikel geeft meer info over woningkredieten.

Bij elke bank waar je een hypotheek of woningkrediet kan afsluiten kan je kiezen tussen verschillende formules voor renteaanpassingen. Even de verschillen op een rij...

Variabele rente
Als gekozen wordt voor een woonkrediet met een variabele of veranderlijke rentevoet worden de maandelijkse afbetalingen aangepast aan de rentevoet die op dat moment van toepassing is. Om te vermijden dat er maandelijks aanpassingen moeten gebeuren aan de afbetalingen hanteren de financiële instellingen.

Enkele vuistregels:

* Het verschil moet groot genoeg zijn met de vorige rentevoet. ( meestal 0,25 % op jaarbasis)
* Er worden een boven en ondergrens vastgelegd. Dit wil zeggen dat hoe hoog of hoe laag de rentevoet ook komt, uw woonkrediet met een minimum en maximum rentevoet gevrijwaard wordt van te grote schommelingen.

Ook kan je bij aanvang van het woonkrediet kiezen wanneer de rentevoet mag aangepast worden.

* Jaarlijks
De rentevoet van uw woonkrediet wordt jaarlijks naar boven of onder aangepast.

* 3 jaarlijks
De rentevoet van uw woonkrediet wordt om de 3 jaar aangepast en dit kan zowel naar boven als naar benden toe.

* Variabele rente ( Vb. 10-5-5 voor een woonkrediet op 20 jaar ) Afhankelijk van de gekozen formule wordt de rentevoet van het woonkrediet aangepast. In bovenstaand voorbeeld zal dit de eerste keer gebeuren na 10 jaar en daarna telkens om de 5 jaar.

Afhankelijk van de rentevoet op het moment dat je het woonkrediet afsluit, zal een variabele of vaste rentevoet het interessantst zijn. Hoe lager de rentevoet op dat moment staat hoe interessanter de voorwaarden voor een variabele rentevoet ( de kans is groter voor de financiële instelling dat de rentevoet zal stijgen ). Een vaste rentevoet geeft je meer zekerheid over de maandelijkse aflossingen.

TIP: Laat door je financiële instelling altijd een simulatie lopen die de maandelijkse aflossingen weergeeft in de slechts mogelijke situatie voor u. Dit wil zeggen dat de financiële instelling een simulatie moet geven van het woonkrediet en zijn maandelijkse afbetalingen in de veronderstelling dat de rentevoet jaarlijks met het maximum toegelaten procent stijgt.

Bron: netonline.be

0 reacties:

Een reactie posten