dinsdag 13 juli 2010

Soorten hypotheken

dinsdag 13 juli 2010
soorten hypothecaire leningen
In dit artikel over de hypotheeklening zal ik dieper ingaan op wat een hypotheek juist inhoud en welke soorten hypotheek of hypotheeklening(en) er zijn.

Een hypotheek betekent letterlijk onderpand. Dit gaat meestal over een vastgoed (huis,woning) dat als onderpand word gegeven voor een lening. Hierdoor dekt de bank zich in doordat deze het recht krijgt om uw huis te verkopen indien je jouw lening niet kan betalen.
Maar het hoeft niet perse een huis te zijn, je kan bijvoorbeeld ook een hypotheeklening aangaan voor een boot.

Een hypotheek lening heeft ook een fiscaal voordeel. Deze lening wordt aanzien als lange termijn sparen. En je kan dan van uw hypotheek lening de afgeloste sommen geld en de intresten of de rente aangeven bij uw belastingsaangifte.

Als je een hypotheek lening voor een boot aangaat kan je deze enkel inbrengen als deze een vaste ligplaats heeft en als eerste woonst dienst doet. Een tweede hypotheek op een tweede woning of huis kan je niet inbrengen in uw belastingsaangifte. En die lening kan je dus niet aftrekken.


Soorten hypotheeklening:

De Aflossingsvrije hypotheek lening:


Bij deze hypotheek lening los je niets af van het kapitaal dat je leent. Je betaalt enkel de rente gedurende de looptijd van de lening. En pas op het einde van de looptijd van de lening los je het kapitaal in 1 keer af.
Bij de aflossingsvrije hypotheek lening kan je dus uiteraard enkel de intrest die je betaald op die lening inbrengen bij uw belastingsaangifte.


De annuïteiten hypotheek lening:


Bij de annuïteitenhypotheek lening wordt ervoor gezorgd dat de som van het afgeloste kapitaal de lening plus de intrest van de lening of rente van de lening iedere maand hetzelfde is. Dit kan handig zijn, maar komt op het einde van de rit duurder uit omdat je in het begin minder kapitaal aflost en dus meer intrest betaalt op je lening.
Omdat je met deze vorm van hypotheek lening per termijn steeds minder intrest betaald, wordt ook uw fiscale aftrek van de lening steeds minder.


De beleggingshypotheek lening:


De beleggingshypotheek lening houd enig risico in omdat het geld dat je iedere maand betaald in een belegging wordt geïnvesteerd. De
opbrengst van deze investering dient dan om uw lening af te lossen. Maar het zou dus kunnen gebeuren dat deze belegging minder opbrengt dan dat wat je verschuldigd bent. Zo zit je op het einde van de rit van de lening met een extra schuld.

De krediethypotheek lening:


De krediethypotheek lening is een hypotheek lening waarbij er geen looptijd is. Een doorlopend krediet dus (zoals een Visa kaart) maar dan met uw huis als onderpand. Doordat er geen looptijd voor de lening is kan je zelf dus kiezen hoeveel je iedere maand terugbetaald. Natuurlijk hoe minder je betaalt, hoe langer de rente op het kapitaal van je krediethypotheek lening loopt en zo ben je dus meer verschuldigd. Fiscaal kan je de rente op deze lening niet inbrengen maar wel het afgeloste kapitaal van de lening.


De Levenhypotheek lening (levenshypotheek lening)


Bij de levenhypotheek lening wordt er gewerkt met een levensverzekering. Dit is dus ook een soort van beleggingshypotheek lening maar is in een wettelijk kader gegoten zodat deze meer zekerheid heeft. Je betaald ook enkel de rente op de lening. Het kapitaal wordt bijeengespaard via de levensverzekering. Doordat de rente van de levensverzekering en die van de lening uit elkaar kunnen lopen, kan het ook hier gebeuren dat je op het einde van de rit met een extra schuld zit.
De moderne levenhypotheek lening bied meer flexibiliteit doordat je de inhoud van het contract tijdens de looptijd kan aanpassen.

De spaarbeleggingshypotheek lening:


Ook gekend als hybridenhypotheek lening. Dit is een combinatie van een spaarhypotheek lening en een beleggingshypotheek lening.

De spaarhypotheek lening:


Bij de spaarhypotheek lening spaar je het benodigde geld bij elkaar via een levensverzekering. Om op het einde de schuld op de lening in 1 keer af te lossen.

Bron: www.infonosity.be

0 reacties:

Een reactie posten